Słoneczne Marzenia...

Temat: interpretacja badania krwi -3 letnie dziecko
"radek-k"  wrote in message : no wlasnie nie ma N, ae za to jest S. czy wartosci S-40 E-5 B-2 M-1 L-52 w rozmazie krwi sa prawidlowe? WBC = 7.8 wszystko wylgada troche powyzej normy... U 3-letniego dziecka normą jest przewaga limfocytów nad neutrofilami (S-segmenty czyli dojrzałe neutrofile z prawidłowo wykształtowanym jądrem). Wydaje mi się, że inne parametry rozmazu też są w normie, albo blisko granicy normy, ale nie jestem lekarzem :) Pozdrawiam Ewa
Źródło: topranking.pl/1849/interpretacja,badania,krwi,3,letnie,dziecko.php



Temat: wyniki badan
... tak, że granulocyty na poziomie 69% są z zasady bez znaczenia klinicznego!! Pozdrawiam Piotr To wyniki dziecka 2,5 letniego, morfologia wszystkow normie natomiast w rozmazie wyszło neut 29,9 1.98 lymp 59,7...
Źródło: topranking.pl/1851/wyniki,badan.php


Temat: co sądzic o takich wynikach w infekcji-pilne
co sądzic o takich wynikach w infekcji-pilne Pani Doktor, poniżej wyniki badań mojego 6-letniego syna. Zostały wykonane w 5 dniu infekcji objawiającej się nawracającą gorączką (38-39), pokasływaniem, bólem głowy. Tego samego dnia dziecko było oglądane przez pediatrę bardzo skrupulatnie i ta niczego nie znalazła. Zalecono groprinosinę jako główne leczenie. Morfologia (w nawiasach normy): Leukocyty 8 (4-12) Erytrocyty 4,6 (3,9-5,2) Hemoglobina 13,2 (12-15,5) Hematokryt 38 (37-43) Płytki krwi 216 (170-450) Rozmaz ręczny metamielocyty obojętnochłonne 1 granulocyty pałeczkowate 3 (3-6) granulocyty segmentowane 60 (25-60) limfocyty 25 (25-50) limfocyty atypowe 1 monocyty 10 (1-6) OB 10...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,103081269,103081269,co_sadzic_o_takich_wynikach_w_infekcji_pilne.html


Temat: prośba o interpretację wynikow badań
prośba o interpretację wynikow badań Witam, Bardzo prosze o interpretację wyników badań mojej 5 letniej córki: Morfologia: WBC - 6,64 tys/ul (norma - 6,0 - 14,5) RBC - 4,95 mln/ul (norma 3,9 - 5,3) HGB - 13,6 g/dl (norma - 10,7 - 14,3) HCT - 39,5 % (norma - 31,0 - 40,5) MCV - 79,8 fl (norma - 76,0 - 90,0) MCH - 27,5 pg (norma 25,0 - 30,5) MCHC - 34,4 g/dl (norma 32,4 - 36,8) PLT - 156 tys/ul (norma 130 - 400) RDW-SD 37,5 RDW-CV - 13,2% (norma 11,5 - 14,5) PDW - 9,6 fl (norma 9-17) MPV - 9,3 fl (norma 6,9 - 12,2) P-LCR - 19,1 % (norma 6-24) PCT - 0,15 NEUT# - 3,84 NEUT% - 57,7 % (norma 35,0 - 55,0) LYMPH# - 1,66 LYMPH% - 25 % (norma 25,0 - 50,0) MONO# - 1,1 MONO% - 16,6 % (norma 2 - 8) EO# - 0,03 EO% - 0,5 % (norma 1 - 4) BASO# 0,01 BASO% - 0,2% (norma - 1) Rozmaz manualnie: Podzielone - 62 Kwasochłonne - 1 Monocyty - 7 Limfocyty - 30 OB - 3 mm CRP - 0,71 mg/dl (norma - 0,5) Dziecko ma kaszel mokry, katar - momentami żółtawy, gęsty, ale w większości wodnisty, uczucie zatkanego nosa, od dwóch dni podwyższona temp. (max. 38,5)....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,103407061,103407061,prosba_o_interpretacje_wynikow_badan.html


Temat: rozmaz u 2,5 latka - nie wiem czy się martwić...
rozmaz u 2,5 latka - nie wiem czy się martwić... Mój synek (2,5 letni)2 tygodnie temu podłapał jakąś infekcję. Lekarka okresliła ze ropny katar aż stoi mu na gardle.Tydzień dostawał wapno i wit C. i jako alergik z tendencją do zapalen oskrzeli pulmicort w nebulizacji. Mimo leków utrzymywał się stan podgorączkowy 37.5-37.7. Zrobiliśmy bad ogólne moczu,morfologię z rozmazem, crp. Miał leukocytozę 14.63 (norma do 13) RBC 4.32 Hemoglobina 11.7 Rozmaz z dużą przewagą neutrocytów CRP 92.7 Pediatra zdecydowała o podaniu augmentinu. Po 4 dniach podawania antybiotyku mieliśmy powtórnie zrobić badania krwi żeby sprawdzić czy crp spada. Oto wyniki. Leukocyty 7.03 (norma 4.5-13) rbc 4.88 HEMOG 12.3 PLT 524 (NORMA DO 440 ALE krew pobierana z palca) Rozmaz mikroskopowy. neutrocyty 18% eozynocyty 6% basocyty 2% limfocyty 73% monocyty 1% CRP 11.52 Dziecko nie gorączkuje. Jest żywe. Dobrze je. Pani doktor czy takie obniżenie neutrocytów w czasie leczenia inf bakteryjnej augmentinem jest możliwe? Moja znajoma pielęgnierka straszy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,104333229,104333229,rozmaz_u_2_5_latka_nie_wiem_czy_sie_martwic_.html


Temat: Morfologia-a Wysięk w stawach
Morfologia-a Wysięk w stawach Moja 3,5 letnia córka,uskarzala sie na ból nogi.Poszlismy do naszego pediatry,ktory jest jednoczesnie ortopedą i stwierdził ze to wirusowe zapalenie stawów,kazal zrobić morfologie napisze moze najwazniejsze parametry Leukocyty 5,18 Erytrocyty 4,5 hemoglobina 12,8 rozmaz gran.pałeczkowate 1 gran.segmetowane 24 gran kwasochłonne 5 limfocyty 65 monocyty 5 Ob i crp w normie Podobno obraz bialych krwinek przemawia o etiologii wirusowej,dodam ze dziecko nie chorowalo ostatnio ani teraz tzn.oprócz tych bóló nózki nie mialo zadnego kataru,ani nic podobnego. Czy mozliwa jest infekcja wirusowa w stawach tylko.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,91335784,91335784,Morfologia_a_Wysiek_w_stawach.html


Temat: powiększone węzły chłonne
powiększone węzły chłonne Witam Moja 5 letnia córka ma powiększone węzły chłonne. W stanach infekcji węzły zdecydowanie robią się większe. Jakiś rok temu maiła robione badania – morfologia + rozmaz, które zdaniem pediatry były w normie i nie zlecił dodatkowych badań twierdząc, że dzieci miewają takie objawy a węzły po infekcjach mogą zostać większe.. Zastanawiam się czy takie objawy powinny mnie niepokoić...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,91799157,91799157,powiekszone_wezly_chlonne.html


Temat: morfologia u 3 latka
morfologia u 3 latka Witam! Bardzo proszę o interpretację wyników morfologii mojego 3 letniego synka. Krew pobierana była rano, po wypiciu lekkiego kompotu przez synka. Wcześniej, gdy dziecko było badane na czczo, hgb, rbc i htc były dużo powyżej normy. Czy obecne wyniki są prawidłowe? Nie wiem, czy normy podane w nawiasach są dla dzieci czy dla osób dorosłych. Z góry dziękuję za interpretację. WBC: 7.50 tys./uL (norma 5.5-13,5) RBC: 5.16 mln/uL (3.9-5.3) Hgb: 14.10 g/dL (11.1-14.3) Hct: 37.80 % (35-45) MCV: 73.80 -fL (83-103) MCH: 27.30 - pg (28-34) MCHC: 37.30 + g/dL (32-36) RDW: 13.13 % (11.6-16.5) PLT: 329.00 tys./uL (150-400) PDW: 10.40 % (6.1-11) MPV: 8.90 fL (7.4-11) PLCR: 18.20 % (6-24) Rozmaz: Neutrophil: 34% Eosinophil: 4% Monocyty: 1% Lymphocyte: 61%...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,88634333,88634333,morfologia_u_3_latka.html


Temat: prosze o pomoc- morfologia
Na wydrukach wyników laboratorium powinno podać obowiązujące w nim normy, gdyż mogą się one nieznacznie różnić między laboratoriami. Jest kilka stron gdzie podane są normy głównie jednak dla osób dorosłych np: badaniamedyczne.fm.interia.pl, u dziecka 2-letniego normy mogą się trochę różnić - szczególnie w zakresie rozmazu leukocytów, liczby erytrocytów, hemoglobiny. W razie wątpliwości proszę podać wyniki, chętnie pomogę w interpretacji.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,61615662,61615662,prosze_o_pomoc_morfologia.html


Temat: podwyższone białe krwinki u dziecka
podwyższone białe krwinki u dziecka Mój 5-letni Maciek ma od urodzenia powiększone węzły chłonne. Nastraszona tu na Forum zrobiłam USG i badania krwi.USG niby ok, ale pani doktor kazała dorobić krew.W czerwcu białe i czerwone krwinki były ok, teraz białych jest 13 jednostek, norma 4-10, zatem podwyższone. Czerwone krwinki w rozmazie ok. OB 4, ASO 400 czyli, że jakieś paciorkowce w gardle ma.Seromukoid ok.Tylko te białe krwinki i limfocyty ponad normę.Obecnie Maciek jest zdrowy, wczoraj zrobiłam wymaz z gardła, jutro z wynikami do lekarza.Gdyby, nie daj Boże, coś się działo z tymi węzłami,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16556,29670590,29670590,podwyzszone_biale_krwinki_u_dziecka.html


Temat: Metamielocyty w rozmazie-Panie profesorze!
Metamielocyty w rozmazie-Panie profesorze! moja 3 letnia córka najprawdopodobniej przechodziła szkarlatyne,był również wysięk w bioderkach.Dwa tygodnie po skończeniu antybiotyku zrobilismy badania,wszystko jest w normie tzn. CRP,ASO,morfologia również,oprócz meatamielocytów wystepujących w rozmazie jest ich 1%,reszta wartości rozmazu jest prawidłowa.Dodam ze badanie usg bioderek po chorobie nie wykazało juz zadnego wysieku,dziecko równiez nie skarzy sie na nic,Cczy ten metamielocyt jest niepokojący??dodam ze zawsze wczesniej robiona profilaktycznie morfologia była prawidłowa,rozmaz również i nigdy metamielocyt nie wystepował.Czy należy powtórzyc morfologie?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1124,88558093,88558093,Metamielocyty_w_rozmazie_Panie_profesorze_.html


Temat: ból brzucha 4latka? prosze o informacje
Najbardziej widze od normy rozmaz krwi ciekawi mnie czy dziecko mialo robione ob crp /czy sa bakterie/ i czy oprocz bolu brzucha sa inne objawy np luzne cuchnace stolce ,chudniecie.Dlatego sie pytam bo moj 10 letni syn zaczal chorowac skarzac sie na czeste bole brzucha ale lekarz rodzinna sadzila ze rosnie i to moze sie w tym wieku zdarzac .niestety potem zaczal sie stan podgoraczkowy wysokie ob i calkiem przedstawiony do gory nogami rozmaz .wyladowal w szpitalu z rumieniem guzowatym /mial bardzo wysokie crp i zaburzenia w proteinogramie itp. ogolnym skutkiem tego wszystkiego...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,38594876,38594876,bol_brzucha_4latka_prosze_o_informacje.html


Temat: normy morfologii i rozmazu krwi u dziecka -kto ma?
normy morfologii i rozmazu krwi u dziecka -kto ma? Potrzebuje norm morfologii i rozmazu krwi dla małego dziecka- dokładnie 3 letniego. Jeżeli ktoś posiada to bardzo proszę o informację. Pytałam się...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,62870075,62870075,normy_morfologii_i_rozmazu_krwi_u_dziecka_kto_ma_.html


Temat: Badanie krwi - wyniki :)
Badanie krwi - wyniki :) Napiszę to co mój 4 letni synek miał inne niż norma: Hematokryt HCT - 36,5 norma 42,0-54,0 Krwinki białe WBC - 10,4 norma 4,0-10,0 Wskaźniki czerwonokrwinkowe: MCV - 79,9 norma 80,0-96,0 Rozmaz : % NEUT.- 42,8 norma 45,0-68,0 wart.b Lymph - 5,3 norma 1,0-4,4 % Lymph - 51,0 norma 25,0-40,0 Bardzo prosze o rady czy z moim dzieckiem jest wszystko OK?Czy mam sie czym martwić?w czwartek ide do lekarza wiec zapytam ale nie wytrzymam do czwartu - martwie się Dodam tylko że ma do usuniecia 3 migdał ,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,20136224,20136224,Badanie_krwi_wyniki_.html


Temat: Powiększone węzły i wątroba
powiększona wątroba 4,5 cm spod łuku żebrowego. Nic poza tym nie znaleziono. Dr zaleciła dietę, zero "przysmaków" typu coś smażonego, chipsy itp. Po pół roku wątroba wróciła do normy wystaje 0,5 cm to jest w normie. Syn wtedy miał tylko problem z węzłami ale nic poza tym, poza lekką niedokrwistością, która wyszła w rozmazie. Stwierdzono także, że akurat mogli przechodzić jakąś chorobę wirusową dziecięcą, bez objawów zewnętrznych. Pytałam się także eksperta na forum pediatrycznym o tę wątrobę i wyniki, i nikt mi żadnej choroby nie zasugerował. W swoich "tropieniach choroby" spotkałam się także z taką opinią, że w niektórych przypadkach u dzieci niektóre narządy rosną szybciej, niż reszta, stąd ta różnica. U Was także na pewno nic nie jest groźnego, zwracaj uwagę na dietę i zobaczysz po miesiącu wszystko zacznie wracać do normy, w rękach pani dr musi wrócić do normy. Pozdr,
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,34904144,34904144,Powiekszone_wezly_i_watroba.html


Temat: prośba o spojrzenie na te wyniki badań
prośba o spojrzenie na te wyniki badań chodzi o limfoyty I granulocyty w morfologii krwi u 4,5 letniego dziecka LYM 3,7 LYM % 59% GRA 2,1 GRA% 32% I ROZMAZ: PAŁECZKOWATE 2 PODZIELONE 31 KWASOCHŁONNE 3 LIMFOCYTY 64 POZOSTAŁE PARAMETRY WSZYSTKIE W NORMIE co oznaczają te zmienione,odstające od norm % limf i granulocyty infekcji nie ma zadnej, jedynie ma teraz na skorze...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,106045656,106045656,prosba_o_spojrzenie_na_te_wyniki_badan.html


Temat: Dziwne zachowanie przed spaniem
Dziwne zachowanie przed spaniem Może ktoś będzie wiedział co to może być? Mianowicie moja 3.5 letnia córka (od jakiegoś miesiąca) zawsze przed zaśnięciem zaczyna dziwnie przerzucać oczami (tak jakby czegoś się ... nią patrzeć. W dzień zachowuje się normalnie. Jedyne zmiany to sińce pod oczami i strasznie się denerwuje z byle jakiegoś powodu. Miała robione badania: morfologie z rozmazem, CRP, elektrolity, mocz wszystko w normie. Badanie na lamblie - nie wykryto-1 raz, badania na pasożyty - nie wykryto-4 razy, Profilaktycznie dostała na robaki "Zentel". Po nim przez jakieś 2 dni było troche lepiej, a ... Pediatra radzi psychologa, gdyby objawy się nasilały. Moje dziecko spędza dużo czasu przed telewizorem. Czy to może wpływać na układ nerwowy. Może ktoś jest w stanie mi pomóc. Dziękuję
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,73551602,73551602,Dziwne_zachowanie_przed_spaniem.html


Temat: czy ktoś pomoże mi zinterpretowac wyniki badań?
Radzę Ci skontaktować się z lekarzem prowadzącym dziecko, bo on je zna i te wyniki zinterpretuje prawidłowo, mając całokształt danych (wywiad, badanie), także na mojej opinii nie opieraj się zbytnio. Wprawdzie nie jestem pediatrą, tylko robię specjalizację z chirurgii, ale można powiedzieć, że u 3,5 letniego dziecka takie wyniki erytrocytów, hemoglobiny i hematokrytu są na dolnej granicy normy, MCV (objętość krwinki czeronej)odrobinę za duża- czy dziecko je warzywa zielone (kwas foliowy), ewent. mięso, ziarna zbóż (wit. B12)- no, ale to spekulacje, nie mogę leczyć wyników, nie widząc dziecka i nie zbierając wywiadu. Ponadto trzeba by znać normy laboratorium wykonującego wyniki (w każdym laboratorium są nieco inne normy. leukocytoza (krwinki białe) jest w normie, jednak w rozmazie jest trochę za dużo limfocytów w stosunku do granulocytow, bo mimo, że w okresie do 5 r.ż limfocyty stanowią większość krwinek bialych, norma jest do około 60% (Twoje dziecko ma 76).Czy dziecko nie przeszło ostatnio infekcji wirusowej? Jeśli chodzi o wyniki starszegoi dziecka, leukocytoza i hemoglobina mieszczą się w normie, bez względu na jego wiek. Pozdrawiam i zachęcam do skonsultowania się z pediatrą dziecka.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,567,20164864,20164864,czy_ktos_pomoze_mi_zinterpretowac_wyniki_badan_.html


Temat: Wyniki badań - prośba o interpretację.
Gwoli ścisłości: 1) małe dziecko to nie duży czlowiek w pomniejszeniu - inny wiek inna fizjologia. Aby to wiedzieć trzeba trochę postudiować najlepiej książek. Polecam przede wszystkim te, które w tytule mają "Pediatria", 2) normy hematologiczne dla dzieci są zupełnie inne niż dla dorosłych a żadko które laboratorium podaje normy dla dzieci, 3) aby było jeszcze ściślej normy dla dzieci w konkretnym wieku np. noworodka i dziecka 5 letniego są zupełnie inne. Tak aby było jasne i niebyć gołosłownym poniżej podaję normy dla 4- i 6-latka Normy dla dziecka 4-letniego: Hemoglobina 11-13,8 mg/dl ... 0,15-1,3 tyś. Eozynofie 0,05-1,1 tyś. Bazofile 0,02-0,12 tyś. Rozmaz Neutrofile 42% Limfocyty 50% Monocyty 5% Eozynofile  3% Normy dla dziecka 6-letniego: Hemoglobina 11-13,8 mg/dl Hematokryt 32-40% Erytrocyty 3,9-5,0 mln Płytki krwi ... tyś. Rozmaz - 6 latek Neutrofile 51% Limfocyty 42% Monocyty 5% Eozynofile  3% Dane pochodzą z książki Manual of Pediatrics Haematology and Oncology, Fourth edition,wydawnictwo Elsevier, 2005 Dla zainteresowanych: siatki centylowe Hemoglobina i MCV - to dziecko wg siatek jest w 3-10 centyl hemoglobiny i poniżej 3 centyl MCV. Kwas foliowy i Vit B6 nie zaszkodzą + ew. żelazo (ale nic na...
Źródło: topranking.pl/1851/wyniki,badan,prosba,o,interpretacje.php


Temat: Flora fizjologiczna jelita grubego+++
Wynik jest prawidłowy. Kazdy z nas ma flore fizjologiczna :-) W rozmazie u dziecka 3- letniego przeważaja jeszcze limfocyty stąd obniżona w stosunku do normy na wyniku liczba neutrofili. Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,90917955,90917955,Flora_fizjologiczna_jelita_grubego_.html


Temat: Bardzo proszę o interpretację wyników krwi
Bardzo proszę o interpretację wyników krwi Oto wyniki mojej prawie 5 letniej córki. Dodam, że jest bardzo bladym i szczupłym dzieckiem, poza tym od ponad pół roku dokuczają jej bardzo luźne ... jakiś wielki ale w normie. Waży 15,5 kg i ma ok 108 cm. Zawsze była bardzo szczupła. Biochemia Kreatynina w surowicy 42 umol/l (44-133) mocznik w surowicy 6,6 umol/l (3,2-7,1) bilirubina ... (9-13) wart.b NEUT 3,5 10^3/ul (1,8-6,8) %NEUT 41,9 % (45-68) wart.b LYMPH 4,3 10^3/ul (1-4,4) %LYMPH 53,2 % (25-40) wart.b. MXD 0,3 10^3/ul %MXD 4,9% Rozmaz Eozynofile 4% Pałki 0% Segmenty...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,98754150,98754150,Bardzo_prosze_o_interpretacje_wynikow_krwi.html